Ön jelenleg a(z) SZTE Klebelsberg Könyvtár Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Modellezés hálózatokkal

310

Modellezés hálózatokkal


A gráfok a matematikai modellezés egy igen hasznos eszköztárát képezik. A klasszikus gráfelmélet mellett az utóbbi időben a kutatásokban jelentős szerepet kapott a hálózatok vizsgálata is. A hálózatok is gráfok (pontok és azokat összekötő élek halmaza), azonban a hálózatok mindig valamilyen, a valóságban előforduló jelenséget reprezentálnak. Amennyiben rendelkezésünkre áll egy hálózat, annak számos, nagyon érdekes tulajdonságát vizsgálhatjuk, majd abból visszakövetkeztethetünk olyan összefüggésekre a hálózat által modellezett jelenségben, amelyre gyakran más eszközzel nincs módunk. Az előadásban szemléletes példákon keresztük bemutatunk néhány érdekesnek tartott hálózattudományi eszközt. Ezek egy része vizualizálható is, amelyre szintén kitérünk majd, megemlítve az erre alkalmas számítógépes környezeteket. 

több kevesebb


Digitális bölcsészet Szegeden

Humán tudományok, Középkori történelem, Könyvtártudomány, Digitális tartalom, Hálózatok modellezése

digitális bölcsészet, adatbányászat, digitalizálás

Vinkó Tamás (előadó)

29:53

2015. október 12.

Balatoni Andrea

2015. november 3.

310
<iframe width="480" height="385" src="//szte.videotorium.hu/hu/embed/12021" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés