Ön jelenleg a(z) SZTE Klebelsberg Könyvtár Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Szabad adatok, szabad hozzáférés, közös alkotás

140

Szabad adatok, szabad hozzáférés, közös alkotás


Sokáig azt hittük a számítógépekről, hogy eszközök. Aztán láttuk azokat a lehetőségeket a kutatásban, amelyek nélkülük nem léteztek. Aztán tapasztaltuk, hogy a gondolkodásunk is változott egy-egy szűkebb, szakmai téma kapcsán, mert tudtuk, olyan kérdéseket is felehetünk, amelyekre nem is gondolhattunk volna, ha nem magától értetődő az eszköz, és a lehetőség léte. Most alapvető mentalitásváltozást kell átélnünk, és ezt nem elég elfogadni, vagy tudomásul venni. A szerzőségről vallott nézeteink is meg fognak változni. Egy új filológiai korszak kezdődött el, legalább annyi ígérettel, mint amennyit könyvnyomtatás jelentett a kortársaknak. Melyek az árnyoldalai ennek a változás sornak? Vajon már nem csak a könyvtáros foglalkozik a rózsa helyett a rózsa nevével? Úgy vélem, rajtunk múlik. 

több kevesebb


Digitális bölcsészet Szegeden

Humán tudományok, Könyvtártudomány, Digitális tartalom

digitális bölcsészet, adatbányászat, digitalizálás

Dr. Monok István (előadó)

35:04

2015. október 12.

Balatoni Andrea

2015. november 2.

140
<iframe width="480" height="385" src="//szte.videotorium.hu/hu/embed/12017" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés