Ön jelenleg a(z) SZTE Klebelsberg Könyvtár Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Középkori oklevelek virtuális térben

287

Középkori oklevelek virtuális térben


Az előadás az elmúlt másfél évtized (hazai és külföldi) oklevél-digitalizálási vállalkozásait (a teljesség igénye nélkül) áttekintve és röviden értékelve tesz kísérletet az Anjou-kori oklevéltár online adatbázisának kontextualizálására. A közel 21 ezer magyar nyelvű regesztát tartalmazó XML-struktúrájú adatbázis mindmáig kiaknázatlan lehetőségeket nyújt(hat) a középkorászok és más diszciplínák kutatói számára. A szemantikus web (RDF, OWL), valamint a tér-informatika (geo-referálás) kínálta lehetőségek felé elmozdulva hatványozottan lehetne kiaknázni az adatbázisban rejlő lehetőségeket. A rövid prezentáció ezek lehetőségeit is fel kívánja villantani, s közös brain-stroming-ra próbálja rávenni a társtudományok jelen lévő képviselőit. 

több kevesebb


Digitális bölcsészet Szegeden

Humán tudományok, Középkori történelem, Oklevéltan, Könyvtártudomány, Digitális tartalom

digitális bölcsészet, adatbányászat, digitalizálás

PhD. Hunyadi Zsolt (előadó)

18:30

2015. október 12.

Balatoni Andrea

2015. november 3.

287
<iframe width="480" height="385" src="//szte.videotorium.hu/hu/embed/12020" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés